Realitati ale muncii la birou in secolul XXI
07 May 2021
Dr. Cosmin-Ioan Faur este medic specialist în Ergonomie, Ortopedie și Traumatologie, având peste 10 ani de experiență în domeniul medical. Este membrul al Societății Române de Ortopedie și Traumatologie și al Societății Internaționale de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie.
Dr. Cosmin-Ioan Faur este una dintre acele persoane pe care nu le veți vedea la televizor, însă există atât de mulți oameni care duc o viață mai bună datorită eforturilor sale.
În acest articol l-am rugat pe Dr. Cosmin-Ioan Faur să ne prezinte câteva cunoștințe de-ale sale despre realitățile muncii la birou în secolul XXI.
„Cu siguranță una dintre realitățile medicale ale secolului XXI o reprezintă creșterea afecțiunilor coloanei vertebrale în rândul populației tinere.
Care sunt cauzele care au adus în cabinetele de ortopedie această avalanșă de pacienți cu simptomatologie provocată de șezutul prelungit la birou?
Înregistrăm la ora actuală un număr tot mai mare al persoanelor la care locul de muncă presupune utilizarea calculatorului și petrecerea unui interval de timp tot mai lung la birou.
Un al doilea aspect este trendul tot mai accentuat de a stimula munca de acasă, așa-numitul „home-working”. Munca de acasă, care în contextul pandemiei actuale a luat un avans exponențial, pe lângă avantajele certe pe care le prezintă, date de faptul ca activitatea se desfășoară într-un mediu familiar nouă, a dus la o creștere a numărului de pacienți cu simptomatologie articulară. Din punctul meu de vedere există mai multe diferențe între a lucra într-o clădire de birouri și a lucra de acasă.
- Timpul destinat îndeplinirii unei sarcini de lucru crește datorită faptului ca acasă exista tendința de efectua pauze în care să facem activități conexe tot la birou (Ex. mâncat, jocuri la calculator, rezolvarea unor probleme administrative, etc). Toate aceste activități vor duce la prelungirea timpului efectiv pe care îl petrecem în fața calculatorului.
- Tendința marcată de a nu avea o poziție corectă la birou. Fiind într-un mediu familiar, fără colegi în jur, avem tentația de a lucra în poziții „relaxate” pe care nu ni le-am permite în mod normal în prezența unor persoane străine. Aceste poziții „relaxante”, atipice, sunt de cele mai multe ori abateri de la poziția corectă la birou.
- Eliminarea timpilor destinați mobilizării articulațiilor care, în mod normal, într-un birou cu mai mulți angajați apar involuntar. Transferul unor dosare către un coleg, deplasarea către un automat de cafea sau de băuturi răcoritoare, participarea la discuții cu colegii, reprezintă toate de fapt întreruperi ale unei poziții prelungite în scaun și au un efect benefic prin faptul că duc la mobilizarea articulațiilor.
- Tendința crescută la obezitate prin modificarea programului normal de masă și a obiceiurilor alimentare care la rândul lor vor stimula apariția problemelor musculo-scheletale intrând practic într-un cerc vicios.
Practic, lucrând de acasă uităm de poziția normală la birou și, în același timp, nu ținem cont de regulile de protecție a muncii care prevăd ca la fiecare oră de muncă la calculator să alocăm un interval de timp de aproximativ 5-10 minute în care este necesar să ne ridicăm și să efectuăm exerciții fizice care să ne mobilizeze extremitățile precum și coloana vertebrală.
Care este soluția pentru a evita neajunsurile datorate muncii prelungite la birou sau de acasă?
- Încercarea de a respecta normele de protecție a muncii, a poziției corecte și a timpului petrecut la calculator
- Utilizarea unui mobilier de birou ergonomic
Dacă primul deziderat ține în întregime de noi, de rigurozitatea pe care ne-o autoimpunem în respectarea unor reguli elementare în ceea ce privește regimul nostru de muncă, tehnica actuală ne oferă soluții extrem de eficiente în a combate aceste efecte nedorite ale muncii prelungite la birou, acest lucru fiind reprezentat de mobilierul ergonomic de birou.
O sa încep prin a descrie importanța scaunelor ergonomice în această ecuație a păstrării unei poziții corecte la birou.
Scaunul ergonomic rămâne un accesoriu pe care trebuie să îl alegem extrem de atent pentru că de calitatea lui depinde în mare măsură confortul și sănătatea noastră.
Prezența suportului lombar și mai nou și suportului cervical vor oferi posibilitatea relaxării musculaturii paravertebrale în timpul lucrului.
Reglarea înălțimii șezutului astfel încât să avem o poziție corectă față de birou evitând tendința permanentă de a accentua cifoza toracală.
Reglarea suportului pentru antebrațe astfel încât să respectăm unghiul de 90 de grade la nivelul cotului, evitând astfel apariția patologiei inflamatorii la nivelul tendoanelor în această regiune (epicondilite sau epitrohleite – cunoscute ca și „cotul tenismenului” sau „cotul jucătorului de golf”, tenosinovite în regiunea articulației pumnului cu posibilitatea apariției sindromului de canal carpian). De asemenea acești suporți destinați membrelor superioare vor permite păstrarea brațelor lângă corp cu evitarea abducției la nivelul umărului, putând astfel să reducem oboseala musculară și impactul asupra tendoanelor manșonului rotator la nivelul articulației umărului, o patologie extrem de frecventă situată pe locul trei în clasamentul OMS, după patologia lombară și cea cervicală.
Nu în ultimul rând calitatea șezutului este de asemenea de luat în calcul, cu respectarea înclinației optime și a raportului corect al bazinului față de coloana lombară cu respectarea curburii fiziologice a acesteia.
Din punctul meu de vedere această inovație este poate cel mai promițător instrument pe care îl vom avea în corectarea poziției la birou și evitarea afecțiunilor musculo-scheletale datorate posturii incorecte la calculator. Până nu de mult, singura posibilitate de a ajusta ansamblul scaun-birou îl reprezenta modificarea poziției scaunului prin ajustarea înălțimii, a suporturilor de antebraț respectiv a suporturilor pentru coloană. Apariția birourilor reglabile ne oferă posibilitatea de a modifica și parametrii suprafeței pe care stă calculatorul după cum urmează:
- posibilitatea alternării poziției șezut cu ortostatismul în timp ce ne continuăm activitatea
- oferă oportunitatea de a lucra la înălțimi diferite indiferent de scaunul pe care îl avem, respectiv de a alterna poziția la diferite înălțimi în timp ce lucrăm în șezut, evitând astfel o postură prelungită a coloanei vertebrale blocate într-o anumită poziție
- posibilitatea de a regla foarte ușor înălțimea monitorului față de ochi
- variabilitate foarte mare în a respecta standardul de lucru al ansamblului scaun-birou indiferent de caracteristicile anatomice ale utilizatorului (acest birou se va mula la fel de bine pe cerințele unui bărbat de 1.90m înălțime respectiv ale unui subiect feminin de 1.50m)
- posibilitatea de a efectua mobilizări/exerciții fizice în timp ce lucrăm în picioare
- ajustarea înălțimii biroului pentru o luminozitate cât mai bună la nivelul zonei de interes prin optimizarea înălțimii și a unghiului față de corpurile de iluminat existente”